Recensie cd Fetish “Luister juli 2014”

Geplaatst in: Recencsie 0

De Vlaamse componist Frank Nuyts (1957) heeft stapels partituren op zijn naam staan, maar in Nederland kennen we hem (nog) niet. Dat zou zomaar kunnen veranderen want zijn muziek is toegankelijk , zit goed in elkaar, is uitstekend geïnstrumenteerd en houdt de luisteraar voortreffelijk bij de les.

Nuyts boetseert zijn taal uit een grabbelton van materialen, voornamelijk van twintigste-eeuwse afkomst. In de allereerste plaats Leonard Bernstein – wat heeft die man een enorme invloed gehad op het postmoderne componeren, na jaren van nauwelijks verholen vergruizing. Bernstein vergat nooit dat het luisterende publiek altijd de hoofdrol moet spelen. Vandaar zijn aanstekelijke ritmes, pakkende harmonieën en de clowneske mengeling van lach en traan. De muziek van Nuyts heeft er veel van opgestoken: ze barst van de energie, vooral door de leidende rol van het slagwerk (de instrumentalist Nuyts groeide ermee op).

Hier horen we de Vijfde symfonie ‘Fetish’ en het pianoconcert ‘Innocence in Admiration’. Wat opvalt is de spaarzame instrumentatie met strijkkwintet, vier houtblazers en drie koperblazers, harp, piano en een o zo belangrijke slagwerker, vijftien musici in totaal. Aan het klinkende resultaat hoor je dat niet af, wat voor een belangrijk deel te danken is aan de voortreffelijke opname.

Siebe Riedstra.